Journalist javisst?

På begäran kommer här mina bästa journalist/karriärtips! Känns faktiskt lite konstigt att skriva dem eftersom jag inte på något sätt ser mig som någon som ”lyckats” eller som en expert, men ett och annat har jag säkert lärt mig på vägen.. Ska försöka att ge några tips som kanske inte skrivs överallt…Så vi skippar hela den här ”nätverka, jobba hårt och var social”- biten :) 

1. Gå någon slags utbildning. Konkurrensen är så hård att det alltid är bra att vara ett snäpp vassare genom att kunna något mer. Personligen lärde jag mig inte ett skit på JMK utan allt på folkhögskola (Tollare). Trots det ”ser det bra ut i CV:et” att ha läst en journalistisk högskoleutbildning. Krasst men sant.
2. Jag tror på att vara snäll och ”vanlig”. Har träffat SÅ MÅNGA tjejer alá Djävulen bär prada. De tänker att man måste se ut och vara på ett visst sätt för att lyckas i ”media” men sanningen är att osäkerheten lyser igenom. En person ”med vassa armbågar” tror jag inte kommer så mycket längre än den med mjuka armbågar som istället tar sig fram genom att vara ödmjuk, snäll och duktig på det den gör. Och faktiskt så är de flesta stylister, makeupartister & journalister rätt avslappnande på jobbet. Man behöver verkligen inte vara superpiffig!
3. DET ÄR INTE SÅ GLAMOURÖST på en tjejtidning som många tror. Man sitter och skriver bakom en datorskärm i fett hår och glasögon och käkar medhavd matlåda under tiden. Sen fixar man sig skitmycket inför något event och så läggs de bilderna upp på bloggar och vips tror folk att det är vardagen på redaktionen. Visst är det roliga plåtningar/events/pressgrejer/inervjuer men bara någon gång i veckan. Resten är fakiskt ett riktigt-datornördjobb. Kanske inget direkt tips- men bra att veta!
4. Lär dig fotografera på riktigt. Jag ångrar så mycket att jag struntade i fotokursen på min utbildning – för det är riktigt bra att kunna både skriva/fota och gör dig mer eftertraktad eftersom tidningen kan spara in på fotograf. Att även ha ett hum om layout är bra, eftersom du lättare ser helheten då.
5. LUSLÄS tidningen innan du ska på intervju. Fråga dig själv varför JUST DEN är tidningen för dig, vad du kan bidra med, och förslag på artiklar du skulle vilja skriva som passar målgruppen. Det är ganska pinsamt när vi intervjuat folk som man märker inte har koll på vad som är grejen med just Egoboost Magazine och säger typ att ”det är kul med smink och kläder”.. fast det knappt är något vi skriver om.
6. SÄR SKRIV INTE :)))))
7. Läs mycket och inspireras, men försök att hitta dit eget språk och undvik klyschor. Det är nog det allra vanligaste nybörjarmisstaget – att skriva något som har skrivits tusen gånger tidigare för att man tänker att det är så det ska vara.
8. Våga vara dig själv och mänsklig. Många är ju väldigt rädda för att verka oprofessionella tex. genom att vara för personliga på bloggen. Men jag tror att det är en ny tid nu; där man suddar ut gränserna för vad som är arbete/privat. Så länge man inte har extrema politiska åsikter, är rasist, skriver riktigt korkade saker eller lägger ut jättemycket fyllebilder eller porriga bilder på dig – så tror jag bara att det är en fördel att synas på nätet. Man bygger ett varumärke även om jag ogillar det ordet. Men det handlar ju om att få folk att lägga märke till just dig.
9. Det svåraste är väl att få en fot in i branchen och för de flesta handlar det om att få praktik. Sök sök sök!! Skicka ansökningar och följ upp med att ringa. Även om det är en liten tidning eller webbtidning som du inte kan se dig själv jobba på, så är det alltid en erfarenhet rikare.
10. Fråga dig själv – varför vill jag göra detta? Är det bara en generell känsla av att ”vilja jobba med media” ska man nog inte bli journalist. Det är dåligt betalt, skitdåliga villkor för frilansjournalister och stressigt och otacksamt. Men om du älskar att skriva, inte kan tänka dig något annat, vet att du kan skriva, har en kliande känsla inom dig att du MÅSTE skriva, och har en förmåga att få folk att öppna sig för dig- ja då ska du kanske bli journalist!

En kommentar

  1. Sandra · 2 november, 2012

    Tack för insikterna och tipsen :) Jag gick en dagskurs i frilansjournalistik med Camilla Björkman och Jonas Ohlin. Det bästa jag har gjort typ. Längtar till januari när jag är färdigpluggad och ska kasta mig ut på arbetsmarknaden!

Kommentarer är avstängda.