Pengamakt!

Jag har funderat en del kring vad jag ska ha som nyårsmål för 2013. Även om det lätt blir bortglömt efter ett par månader, så tycker jag jag ändå att det är bra tidpunkt att reflektera över riktlinjer i sitt liv. Vart är jag på väg? Vad drömmer jag om? Vad vill jag innerst inne? 

Tidigare år har det oftast handlat om hälsomål. Jag har slutat röka, börjat på gym och med långpromenader, börjat laga ordentlig mat, lagt av med chips & läsk, skärt ner på snabba kolhydrater och insett hur mycket det fysiska hänger ihop med det psykiska. Det har funkat och jag är grymt stolt över utvecklingen från slacker (som jag var för 5 år sen) till idag.

Men i år tänkte jag pröva något nytt. Nämligen att bli ekonomismart. Just nu är det så jäkla ohållbart. Oavsett om jag tjänar 25.000 i månaden eller 5.000 kronor, är jag ändå pank i slutet av varje månad. Det har varit så i hela mitt liv, och något jag både skäms över och som generar extremt mycket ångest. Just nu har jag seriöst INGA pengar på kortet och inte en spänn sparat. Förvisso har jag en hel del pengar i innestående i fakturor som jag väntar på… men ändå – att inte kunna köpa en kaffe ens skapar en otrolig stressig och komplicerad tillvaro. Sen kommer pengar och tjoff – har jag spenderat dem i ren glädje över att kunna UNNA mig saker.

Tror att det faktum att jag varit väldigt bortskämd med att nästan alltid ha pengar som liten, har gjort att jag lite grann känner att ”det löser sig ju alltid”. Hmrmm.. ja, om man ringer pappa, så visst. Men hur kul är det att behöva göra det när man är 25 år? Nu är jag otroligt ärlig mot er, för det är verkligen ingen hedersvärd egenskap. I efterhand kan jag se att även om jag är jättetacksam mot mina föräldrar för att de hjälpt mig ur knipor så har dem också gjort mig en björntjänst. Jag kommer vilja uppfostra mina barn genom att säga att de får jobba ihop sina egna pengar när de blir 17-18 år så att de förstår värdet av pengar. Men nog om min barndom – hur ska jag gå tillväga? Låt oss göra en lista!

1. Skaffa en revisor så jag blir av med ångesten kring bokföringen. Kontroll = lugn. Redan bokat in ett möte nästa vecka!
2.  Börja spara till en weekend i april. Har man ett kortsiktigt härligt mål är det lättare att dra in på den där lyxlunchen.
3. Långsiktigt sparande. Inte riktigt bestämt hur än men ska klura på det.
4. Föra kassabok över inkomster och utgifter.
5. JOBBA MER SÅ JAG BLIR SVINRIK.
6.  Sluta vardagsslösa. Restaurang, vin, shopping och taxi ska bli sällsyn lyx och INTE vardag.
7. Börja tänka mer som en student. Bag in box, hemmamiddagar och second hand. Det kanske inte funkar att hålla jämna steg med vänner med välbetalda heltidsjobb – det får vara OK.

FÖRDELARNA MED ATT VARA EKONOMISMART ÄR:
1. Man blir friare.
2. Man kan resa mer (och slipper bo på 2-stjärniga hotell utan varmvatten….)
3. Man kan ”framtidssäkra” sig och ha en buffert om något oförutsägbart händer. Typ det som precis hände mig på Moderna tidskrifter!
4. När man verkligen vill unna sig något speciellt så har man råd att göra det, och kan då njuta av det ordentligt.

Vad säger ni? Är ni med mig? Har ni några bättre tips?

7 kommentarer

 1. Cecilia · 8 januari, 2013

  Jag har ett tips! Jag brukar alltid tänka till en gång extra innan jag köper något (typ ett klädesplagg eller en parfym, etc). Jag brukar ställa mig frågan ”BEHÖVER jag verkligen det här?” Om svaret blir nej så låter jag (oftast) bli att köpa det. Svårt i början men det blir lättare ju fler gånger man lyckas stå emot ett onödigt köp. Och visst kan man resonera så att man behöver köpa något nytt för att det gör en glad, men det är ju oftast en väldigt tillfällig (och ytlig) lyckokänsla… Testa och se om det funkar för dig också! :-)

  • Cecilia Salamon · 8 januari, 2013

   Ska träna på detdära.. . . sanningen är ju att man inte behöver ett jävla skit egentligen. Det är bara härligt att köpa saker. Men det är nog som du skriver – en vanesak.

 2. Åsa · 8 januari, 2013

  Jag har ett tips angående sparandet. Jag har startat upp ett sparkonto hos SBAB. Jättesmidigt att öppna hemifrån med e-legitimation och man kan ha konto där och ha kvar i sin vanliga bank. Sparkontot hos SBAB har lite bättre ränta än sparkonton hos andra banker, men det bästa tycker jag är att jag faktiskt måste gå in på nätet och aktivt föra över pengarna om jag försöker nalla av sparpengarna, och sen tar det typ en dag innan de finns på mitt vanliga konto. Jag har ett sparkonto hos Swedbank också som är min vanliga bank men från det kontot är det alldeles för lätt att föra över pengar med bara ett samtal och så finns pengarna där direkt, då nallar jag mycket enklare av sparpengarna. Sen kan du såklart få mer ränta på dina pengar om du satsar på aktier och så, men för ett långsiktigt säkert sparande är det mitt råd:)

  • Cecilia Salamon · 8 januari, 2013

   hmm.. låter som ett sjukt bra tips det här med sparkonto i annan bank. Har ju ett sparkonto på vanliga banken men det är ju ett jävla skämt eftersom jag ”lånar” pengar där hela tiden .. . .. =p

 3. Frida · 8 januari, 2013

  Gud vad skönt å höra om nån som har samma problem som en själv’ känns alltid som om alla andra är så jävla ekonomiska hela tiden! Ska bli mitt nyårslöfte.

  • Cecilia Salamon · 8 januari, 2013

   Heja oss!!

 4. caro · 8 januari, 2013

  Jättebra lista och vad peppad jag blev själv! :)) det är så enkelt att vardagsslösa…

  Mitt bästa tips: handla mat som är på extrapris! Alla olika matkedjor har olika bra varor för en billigare peng varje vecka. Bara att botanisera sig och köpa bra men lite billigare mat. Och även att göra matlådor i form av storkok osv. Kanske låter futtigt, men det ger sparpengar till slut. Eller en så enkel sak som att kolla kvittona efter att en handlat, och gå igenom vilka varor som kostar mer än andra. Även här kan vissa varor ses som ”lyxigare” och kanske bara brukas till helgerna? :)

  Bra och ärligt inlägg :)

Kommentarer är avstängda.