Varför jag är för RUT!

Det är nog ingen hemlighet att jag röstar rött, men just i en speciell fråga kan jag inte hjälpa att jag håller med Alliansen och jag tycker att det är på tiden att någon ger en nyanserad bild av den här frågan som faktiskt har påverkat mig i allra högsta grad. Det handlar om RUT-avdraget. Rut är en förkortning för Rengöring, Underhåll och Tvätt och går ut på att staten går in och subventionerar (betalar) en del av olika hushållsnära tjänster. Det kan vara tex. barnvakt, städning, matlagning eller gräsklippning.
Så om en familj betalar 200 kronor för en timmes barnvakt, går staten in och betalar hälften.

Vissa har kallat detta för pig-avdrag och att det bara skulle gynna överklassen och det röda blocket vill helt slopa detta. Jag vill självklart att det blir en röd/grön regering vid nästa val (!!) men jag önskar att RUT-avdraget får vara kvar. Låt mig förklara varför, genom mitt perspektiv:

1. När jag var 18 år började jag extrajobba som barnvakt (svart) hos olika familjer. Man fick några hundralappar i handen och det var inget konstigt. Några år senare hade det (på grund av Rut-avdraget) ploppat upp en massor av barnvaktsförmedlingar. De kunde ta bra betalt av familjerna och ändå ge en anständig lön till de som jobbade. Jag fick jobb på en förmedling som hette Nanny Sthlm. 120 kr vitt i timmen, rättigheter som sjukersättning osv och en säkerhet att jag hamnade hos en bra familj och att allt sköttes korrekt. Mitt jobb (och många andras) kunde alltså förvandlas från svart till vitt. Fler vita jobb = mer skattepengar = bättre välfärd.

2. När jag sedan startade mitt egna företag (F – skatt) insåg jag att jag kunde tjäna ännu mer pengar genom att själv fakturera genom RUT-avdraget. Jag kombinerade frilansandet med barnpassning. Det gynnar alltså både de med enskilda firmor (städfirmor, barnpassning, snöskottning, läxhjälp, fönsterputs osv) och de som väljer att gå genom andras företag, kanske som ett första jobb när man är ung. Det öppnar upp för fler enklare jobb som är en väg in i arbetslivet.

3. De som kallar det pig-avdrag tycker jag är otroligt nedlåtande med dem som jobbar med detta. Jag har aldrig i mitt liv sett mig som en piga för att jag tagit hand om andras barn. Vissa jobb är roligare och mer utvecklande än andra, men så är livet. Även högt uppsatta chefer har fått börja någonstans. Ett jobb är ett jobb och vem äger rätten att tycka till om vad som är tillräckligt fint och inte?

4. Så förutom att RUT-avdraget gynnar småföretagen, ger unga chans till jobb och leder till mindre svartjobb så gynnar det ju såklart en hel massa andra ”vanliga människor”. Att säga att det bara gynnar överklassen är fel (de har ändå råd med full betalning för städhjälp/trädgårdsfix/barnpassning!) utan Rut gynnar ju de som annars inte skulle ha råd. Typ medelklassen. Typ jag och Gustav. Vi är ju verkligen inte rika men funderar på att kanske ha städhjälp några timmar i månaden. För att ha en sak mindre att bråka om. Tänk alla familjer som nu har råd att skaffa barnvakt ibland, eller pensionärerna som kan få sitt gräs klippt. Varför ska det vara något skamligt i det? 

Så slopar man RUT – är det många som förlorar sina jobb och som garanterat går tillbaka till att jobba svart. Det hjälper inte någon. 

om-rut-avdrag

2 kommentarer

  1. marina · 26 februari, 2013

    Håller totalt med dig. Är en kombo av grön-röd men Rut gillar jag av just de anledningar du tar upp. Väldigt bra sammanfattat!

    • Cecilia Salamon · 26 februari, 2013

      Tack Marina!

Kommentarer är avstängda.