Allt du vill veta och lite till

Får ibland frågor liknande den här från Ebblan ”Kan inte du berätta lite mer om hur det är att vara frilansare, hur du fått alla jobb och hur frilansfinans fungerar?Tycker att det är spännande, har journalistik som inriktning på gymnasiet men frilanslivet är inget vi lär oss om.”

Så jag tänkte att det kan vara på sin plats med en ordentlig frilansguide. Har ju skrivit om detta förut men det finns alltid mer att skriva! Ber om ursäkt om det blir lite insnöat och nördigt, för er som inte bryr er – HOPPA ÖVER!

Tre blogginlägg du kanske vill läsa.. 

Om mina bästa jobbcafér
Varför jag slutade på Egoboost Magazine
Och min tidigare ”frilans-guide”

F-skatt

Det vanligaste när du vill frilansa (eller helt enkelt vill starta ett eget företag) är att du skaffar en enskild firma hos Skatteverket/bolagsverket. Då får du något som kallas för F-skatt och det innebär att du själv kan fakturera dina kunder/arbetsgivare. Du kan också registrera ett namn och jag valde tex. namnet Salamon Creative Media för det tyckte jag lät cooolt ;). All hjälp hittar du på skatteverket, och du kan alltid ringa dem om du inte fattar något eller boka ett gratis möte! Utan enskild firma kan du inte ta betalt (vitt) för dina tjänster så det är absolut steg 1. (om du inte använder tex. frilans finans men vi kommer dit!)

Hur mycket ska jag ta betalt?

Det finns så klart inget bra svar på den här frågan. Vissa skulle säga att man ska gå efter journalistförbundets rekommendationer (tror det ligger på typ 1 krona tecknet?) men tyvärr så ser inte riktigt verkligheten ut så. Det är jäkligt svårt att som ny frilansare ta ordentligt betalt då det alltid finns tio andra som vill göra jobbet billigare. Det skiljer sig mycket mellan tidningar. Jag har fått allt mellan 500 kr till 7000 kronor för ett jobb så det finns inga speciella riktlinjer man kan gå efter. Men här är några saker jag brukar tänka på: Räkna med att nästan hälften av betalningen försvinner när du fakturerar (i skatt, sociala avgifter osv som man som egenföretagare måste betala) så om du tycker det är rimligt att få en tusenlapp för ett jobb ska du alltså kräva två tusen. Tänk också på hur mycket jobb du lägger ner, slå ut det på antal timmar och känn helt enkelt efter om det är värt det. Det finns många skambud i branschen, så är det bara. Många tidningar går nätt och jämt runt och har faktiskt inte alls så mycket pengar och lyx som vissa verkar ha fått för sig. Jag  tänker att jag alltid ska ha flera uppdragsgivare parallellt och inte lägga ner för mycket tid på varje text. För man kan inte sitta i tre veckor och göra något perfektionistiskt och sen ändå bara tjäna 2000 kr på det, du skulle jag aldrig klara mig ekonomiskt. Alltså, ta betalt efter den tid du lägger ner. Fotar du kan du självklart lägga på mer betalt, så en bra kamera är en investering! Sedan måste man ibland våga chansa och lägga ett ”för högt” bud i löneförhandlingar. Annars kommer man bli överkörd gång på gång. Stå på dig och fundera på varför uppdragsgivaren behöver just DIG.

Frilansfinans

Efter att i två års tid hållt på med min egna bokföring och fått en del hjälp från en kompis mamma har jag nu gått över till Frilans finans. Det GÅR verkligen att klara bokföringen själv, det är inte rymdforskning, men det tar lite tid och framför allt hade jag ständig ångest över att göra fel och få Skatteverket efter mig. Därför är det en extrem lättnad att lämna över ansvaret på någon annan. Och om alternativet hade varit att skaffa en revisor som gör allt jobb, så är inte frilans finans så mycket dyrare. En annan fördel är ju givetvis att man slipper ha en enskild firma för att fakturera med dem.

Så här funkar det kortfattat: Man blir som anställd av Frilans finans och sedan sköter dem all fakturering mot att de tar 6 % av vinsten. Då slipper du ALLT pappersarbete. Man fakturerar själv GENOM dem genom att logga in på deras hemsida och sen bara fylla i ett dokument över vem som ska få fakturan och vilket jobb du gjort. Pengarna kommer inom 5 arbetsdagar om företaget inte har några betalningsanmärkningar. Frilans finans hjälper även till att driva in pengarna genom inkasso om dem inte kommer. Fatta vad skönt om jag haft dem under hela den här Moderna – tidskrifter- resan!?

Betyg: Det KÄNNS i plånboken kan jag säga att pengarna försvinner, de där 6 procenten kan bli rätt mycket pengar.. men förutom det är det fantastiskt smidigt allting! Skönt att ha alla fakturor samlade i deras system och det är ordning och reda. Kommer absolut fortsätta. HÄR är hemsidan!

Lägg undan kreddigheten 

Jag skriver för alla typer av uppdragsgivare. Allt från fastighetstidningar till djurtidningen Pets. Visst, det är en dröm att skriva för seriösa reportage- tidskrifter som Filter och verkligen få använda sin skrivarförmåga fullt ut. Men om jag skulle hålla på att vara kreddig och vägra söka andra jobb så skulle jag antagligen vara arbetslös. Träffade en gammal kurskompis som jobbade på ett café. Han sa att han bara ville jobba på DN och SVD och eftersom han inte hade blivit erbjuden jobb där så sket han i det här med journalistik. Jag säger bara: kliv ned från de höga hästarna, var beredd på att få göra tråkiga saker, men för den sakens skull ska man inte ge upp sina mål och drömmar. Men ibland är vägen dit lite krokig och inte bara rakt uppåt.

 

Din profil

Ett självklarhet kanske men som är viktigt att ta upp, är ju hur du framställer dig själv. Tips är att skaffa en seriös hemsida som kunder kommer till och göra din Facebook privat ;). Och för guds skull, byt ut din snyggflikka93@hotmail.com till något lämpligare. I mejlet längst ner kan du lägga in en tjusig text med din titel, telefonnummer osv, gör du på inställningar! Kan du inte koda eller inte har råd att betala någon för en hemsida finns många hjälpsidor (typ 123minsida.se) som är superenkla att göra själva och du betalar bara någon hundring per år för att ha den där. Att trycka upp egna visitkort är också lätt och bra att ha. Vistaprint har nog de billigaste. Som sagt, kanske självklarheter för många men när jag var 18 visste jag INTE om sånt här!

Hur söker man?

Det finns inget rätt eller fel. Man kan ringa, mejla, göra ett eget jobb att försöka sälja in eller bara fråga om tidningen är intresserad av frilansare. OBS! På min skola avrådde vår lärare oss från det för ”det är ingen som ger ut jobb bara så där”. Men där hade hon FEL FEL FEL! Jag har fått ALLA mina jobb genom att jag mejlat och frågat. Självklart är det viktigt att göra en proffsig ansökan där jag bifogar: Cv, arbetsprov (en tidigare skriven text som man tänker kan passa tidningens målgrupp), och referenser. Man kan säkert göra på tusen olika sätt, och man får pröva sig fram.
Jobb kan komma till en på olika sätt så det gäller att ha dörrarna och ögonen öppna. Sedan brukar jag tänka på vilka tidningar som ligger under samma förlag. När jag hade fått in en fot på SOLO var det lättare att få jobb på FRIDA då de ligger på samma förlag och tidningarna liksom är lite ”kompis” med varandra. Så tänker jag i alla fall!

Hur en dag ser ut

Olika varje dag. Men det viktigaste är att skaffa sig någon form av rutiner. Jag ställer alltid klockan på 08.00 och försöker hitta ett ställe att sitta på varje dag att sitta på. Jag rekommenderar inte att jobba hemifrån! Bibliotek, cafér eller som jag sitter nu, i en Business lounge är att föredra. Ett himla bra alternativ för dig med liten plånbok men som ändå vill ha känslan av ett kontor.

Intervjutillfällen

Det viktigaste är att alltid vara väldigt tydlig och pedagogisk när man bokar tider och kommunicerar. Få intervjupersonen att känna sig bekväm. Gärna bjuda på något att äta och dricka. Ha god tid på sig. Vara sjukt trevlig och sympatiskt så att personen öppnar sig. Alltid skicka citaten eller hela intervjun efteråt så att personen kan godkänna. Jag skriver alltid direkt in på datorn. Att sitta med tjugo sidor kladdanteckningar eller att transkribera en två timmar lång intervju på en brusig inspelning tar alldeles för mycket tid. Öva på att skriva snabbt utan att titta på skärmen/tangenterna =) Juste! En annan sjukt viktig grej är att verkligen skriva efter tidningen språk. Skit i DITT sätt att skriva, svälj stoltheten och anpassa dig efter tidningen du skriver för. LÄS självklart igenom tidningen innan som du ska skriva för och kopiera mer eller mindre språket. Efter hand kan du ”experimentera” lite mer…

Noggrannhet

Är du osäker på stavning och särskrivningar, låt någon annan kolla igenom texten innan du skickar in! Många redaktörer är språkpoliser och blir galna av detta. Så onödigt att missa ett jobb pga detta, så var noga med stavningen för guds skull! En annan grej är att lägga ner MYCKET jobb på ingressen för den tycker många redaktörer är viktigast. Ett nybörjarfel är att skriva den för lång och krånglig. Snabbt, snyggt och snärtigt ska de va!

Åhh, ni har jag ont i fingrarna. Finns det NÅGOT jag glömt att skriva om nu?

20121108-115944 20121116-144140 20130217-150629 20130323-143140

En kommentar

  1. Ebblan · 26 april, 2013

    Tack för svaret ( och tipsen) ;)

Kommentarer är avstängda.