Experiment

Tänkt skriva om ett en grej ett tag och jag kommer nog att skriva mer om det senare. Men de senaste veckorna har jag börjat fundera mycket kring min ekonomi, mitt sätt att se på pengar och vilken roll pengar har spelat i mitt liv.

* Mina föräldrar har alltid, alltid, alltid räddat mig ur ekonomiska knipor. De har betalat hyror, resor och vinterskor. De har kanske skällt men aldrig sagt nej.
* Jag har alltid vetat att min familj haft det gott ställt. Har aldrig reflekterat över vad saker kostar när jag växte upp och (ja, detta är något jag skäms över) det hände ganska ofta att jag tog pengar som mina föräldrar hade i en skokrämslåda i garderdoben. Det var alltid fullt med sedlar i den och de märkte aldrig att pengar försvann. För dessa köpte jag smink, cigaretter och sprit.
* Jag har aldrig i hela mitt liv lyckats spara femhundra kronor till nästa månad. Jag upplever mig själv jämt som pank, oavsett hur mycket jag tjänar.

Har man aldrig diskuterat pengar hemma, och inte behövt kämpa för att få åka på den där Thailandsresan som 19-åring blir det en jävla käftsmäll när man hamnar i vuxenlivet och plötsligt förväntas veta allt om hushållsekonomi, räkningar och sparande.

Min ekonomi funkar nätt och jämt. Jag betalar alltid (nåja, nästan alltid) mina räkningar i tid och har aldrig fått en betalningsanmärkning. Jag handlar aldrig på kredit och har inga skulder förutom CSN. Däremot har jag aldrig pengar i slutet av månaden, jag spontanshoppar på REA, jag älskar att ”unna mig” och äta på restaurang och dricka vin ute. Jag gör upp stora planer, men sanningen är att det nästan alltid är ekonomin (eller avsaknaden av den) som sätter käppar i hjulet.

DET STORA UPPVAKNANDET kom när insikten att jag och Gustav bara varit på semester utomlands 1 gång på 2,5 år, inte bara beror på att jag är flygrädd, utan på att jag inte har haft råd. Vi har inte ens kommit iväg på en liten London-weekend. Däremot har jag så mycket kläder i min garderob att jag fysiskt inte får plats med allt utan måste skänka bort säckar till Myrorna. Jag drömmer om att resa men kan inte ens spara ihop 3 tusen kronor. Jag har inget undanlagt om jag blir av med jobbet eller om jag måste betala en dyr operation till min katt. Det är sorgligt.

Så jag gick till biblioteket och lånade den här boken ”Kulor, cash och kosing” av killarna bakom Lyxfällan. Den är otroligt bra och en riktig ögonöppnare! Så nu håller jag på att spara alla kvitton över en månad för att kunna göra en budget och se var alla pengar går. Har även öppnat ett sparkonto på FOREX och satt en automatisk överföring varje månad. Min allra största utgift är utan tvekan mat. HERREGUD vad jag älskar att handla mat, laga mat och äta mat. Men jag slänger också mycket och jag äter ute flera gånger i veckan. Mat är härligt men man kan inte käka upp halva sin inkomst. Därför tänkte jag göra ett litet experiment. Jag har nu handlat extremt billig mat på LIDL för 120 kronor. Det på bilden. Jag ska under följande vecka inte äta något annat än det plus det jag har i frys och kyl. Kommer ju fortfarande äta gott och nyttigt men ska strypa alla extra matkostnader en vecka och se hur det känns.

Basfödan kommer alltså bestå av:
Frukost: Havregrynsgröt med kaffe.

Lunch och middag: Fullkornspasta med matig tomatsås (blandar i morötter, bönor osv). 
Övrigt/mellanmål: Ägg i alla former! Knäckebrödsmackor, smoothie. 

Jag är otroligt peppad på att dra ner på mina utgifter och skaffa mig koll. Känns faktiskt bara roligt och inte en dag för tidigt. Nu måste jag göra i ordning mig för ikväll! Puss

20130928-175707.jpg

20130928-175713.jpg

Är ni med eller???

8 kommentarer

 1. Lina · 28 september, 2013

  Ett bra sätt att hålla reda på utgifterna är genom appen tink. Upptäckte den precis, himla smidigt och man slipper räkna ihop kvitton! :)

  • Cecilia Salamon · 28 september, 2013

   Ja kanske borde testa den..? Men Känns liksom mer som en fysisk käftsmäll att verklighet hålla i en månads kvitton och förstå hur mycket man slösar.

 2. Moa · 28 september, 2013

  Låter bra, inspirerande! Jag skulle gärna vara med men mina pengar är redan slut, haha…

  • Cecilia Salamon · 28 september, 2013

   Hehe… Nästa månad!!! Då jävlar :-)

 3. Största systern · 28 september, 2013

  Läste lite om hur man blir beroende på plats i syskonskaran, och det här inlägget är ett typexempel på våra olikheter.

  Jag har ju växt upp med samma ekonomiska förutsättningar som dig. Men har blivit din totala motsats vad det gäller ekonomi. Har alltid haft mer pengar än månad kvar. Har kunnat spara fast jag levt på ingenting o.s.v.

  Intressant.

 4. Linda · 28 september, 2013

  Tips om du vill äta billigt men ändå supergott: soppor! Perfekt nu till hösten. Går att variera i all oändlighet, men är alltid billigt. Min favorit är currylinssoppa, du behöver bara röda linser, lök, morötter, curry och grönsaksbuljong. Och vatten. Supergott och hur billigt som helst! Lycka till med sparandet!

  • Cecilia Salamon · 28 september, 2013

   Tack för tipset! Ska testa! Kanske kan man blanda i lite matlagninggrädde också? Nu blev jag hungrig igen….

 5. Emma · 28 september, 2013

  Som du sa så brukar du slänga mycket. Så tänk på att frysa in så mycket det går. Vet du tex. att du inte kommer hinna äta upp hela brödet innan det blir gammalt, frys in en del av den :) Samma med smör. Och gör mycket mat, och frys in det, så har du för flera dagar (och då behöver man ju inte äta samma mat flera dagar i rad. kan vara tröttsamt!)

  lycka till!

Kommentarer är avstängda.