katten och råttan

Mina katter är det bästa jag vet, men något som inte är det bästa jag vet är när de kommer in med olika djur i min lägenhet när jag försöker sova. Det har varit en liten samling av både möss, fåglar, maskar och ekorrar (!) de senaste året. I början när detta hände stängde jag in mig på toaletten, hyperventilerade och grät. Nu är jag så mentalt avtrubbad och van att jag slänger en död mus i soporna som om det vore en dammtuss. I natt hände dock något som till och med gjorde mig blödig.

Jag hade precis somnat när jag hör Tiger jama på ett speciellt sätt. Han gör det bara när han är i sitt jaktmood så jag förstod direkt vad det rörde sig om. Sömnig stapplar jag ur sängen och snubblar nästan över en rejält stor råtta på golvet. Framför råttan sitter Tiger och typ slickar sig runt nosen. Jag springer in i köket för att hitta någon slags bunke att fånga råttan i, men när jag kommer tillbaka har den gömt sig under soffan. Tiger som är alldeles för fet för att komma in under den ligger halvvägs under soffan med rumpan utanför och jamar, samtidig som råttan piper jättehögt. Jag öppnar balkongdörren samtidigt som jag med ett paraply försöker mana ut råttan från dess gömställe. Nu har även Tilde deltagit i jakten så den stackars råttan har både två katter och ett paraply att kämpa mot. Min plan är att få ut råttan genom balkongdörren och rädda den, och som den smarta lilla varelse den var förstod den flyktplanen. Råttan springer alltså ut genom dörren och katterna efter. Jag hör mig själv ropa ”HEJA RÅTTAN!”. Tyvärr fick Tiger fatt på stackaren i sista sekund och blixtsnabbt klättrade han ner för kattstegen med råttisen i munnen.

Jag växte upp med en tam råtta som hette Nalle och det gjorde ont i hjärtat att den här hjälten inte klarade sig trots att han kämpade så väl. Samtidigt är det naturens gång och allt det där. Mina små bebisar förvandlas då och då till torterande monster och det får jag bara acceptera. Att hålla dem inlåsta är inget alternativ.

Åh, älskade dumma kattjvävlar.

råtta[1]

2 kommentarer

  1. Sanna · 29 oktober, 2014

    Åh, brukade hända mig med på tiden med katt. Värst var när mössen kröp in under sängen som hade lådor under sig och avskärmad mot vägg och med gavel. Musen gick inte att lura/tvinga ut, katterna passade omkring något maniskt och så skulle man försöka sova samtidigt som man hörde musen desperat krypa runt där under och vilt leta efter utväg som ej var bevakat av katt….

    • ceciliasalamon · 29 oktober, 2014

      1-0 till råttorna

Kommentarer är avstängda.