Att dejta när man mår dåligt

/Inlägg publicerat på Happy Pancake´s blogg den 23/1/

Dagens inlägg tänkte skulle handla om något som jag själv har ganska mycket personlig erfarenhet av – nämligen “att dejta när man mår dåligt”. Som ni alla vet går livet upp och ned med både mörkare och ljusare stunder. Det är naturligt och inget konstigt. Men vad gör man om den där “dåliga dagen” förvandlas till flera månader? Månader av ledsenhet, stress, oro, ångest…? Och hur förenar man det med dejtande och kärlek? Vem vill vara med någon som inte mår bra i en tid där positivitet och lycka premieras framför allt? 
Jag har själv haft tunga perioder med en hel del ångest. I dessa perioder har jag varit rädd för att släppa in någon och bli beroende av den personen, samtidigt som det oftast är exakt det jag gjort – använt närhet och förälskelse som självmedicinering. Det blir oftast inte speciellt bra. Som det gamla utnötta talesättet säger: “du måste älska dig själv innan du kan bli älskad av andra”. Det är svårt att få en sund och balanserad relation med andra när ditt inre är ett enda kaos. Men hur ska man göra då?Jag tror att det bästa är att vara så ärlig som möjlig, så tidigt som möjligt. Okej, kanske inte på första dejten; men på tredje kanske. Förhoppningsvis kan du och din eventuella framtida partner hitta en fin balans i era olikheter och sinnesstämningar. Den andra (mer stabila) personen tycker kanske om känslan av att få vara omhändertagande och få känna sig behövd? Båda behöver inte vara lika starka hela tiden.

Att vara uppriktig kring vad du behöver i dina “mörka stunder” av den andre och att förklara varför du beter dig som du gör ibland, kan skingra många missförstånd. Att rakt ut säga att “det har inget med dig att göra, just nu är jag bara lite gråtig.” Att söka tröst istället för att skämmas och stänga ute. Det är något som till och med kan få er att komma närmare varandra.

Det är tufft att både vara den som mår dåligt och att vara den som ser på utan att kunna göra något. Jag vill ändå tro att även om kärlek inte kan göra någon hel, så kan den i alla fall få våra sår att läka lite, lite snabbare.

89f6c7bdaf4c1abf2c1e7926a4ba59cd