OMG! Vad har jag gett mig in på?

Lagom till min 28- årsdag kommer jag att ha en tandställning. Imorgon drar jag ut två av fyra tänder.

Ja. Detta är egentligen helt sjukt och jag vet inte alls vad som väntar. Hur ont kommer det att göra? Hur kommer mitt självförtroende påverkas? Hur är det att kyssas med tandställning? Kommer jag att ångra mig? Kommer jag att se ut som en femtonåring?

Det här är ett beslut som har funnits hos mig under många år. Redan som trettonåring blev jag erbjuden tandställning men vägrade då. På samma sätt som jag vägrade glasögon. Det var helt enkelt inte coolt. Ju mer mina föräldrar tjatade på mig, ju argare blev jag och mer bestämd. Däremot växte ett dålig självförtroende kring mina tänder och mitt utseende. Några sneda tänder fick mig att aldrig vilja le på bild och alltid dölja munnen med handen när jag skrattade. Som 18- åring tog jag på nytt kontakt med folktandvården. Jag fick en remiss till Eastmaninstitutet och där beslutade man att jag skulle få en tandställning bekostad trots att jag egentligen var för gammal. Den gången kom jag hela vägen till att göra en gipsavgjutning av mina tänder och boka in en tid för regleringen. Men sedan fick jag panik och ångrade mig. Hur ytligt det än låter så stod jag inte ut med att ha tandställning på min studentdag. Jag hade redan dålig självkänsla och att behöva ha en stålräls i munnen i 1-2 år kändes som ett dödsstraff. Vem skulle bli kär i mig då?

Åren har gått men komplexen har inte försvunnit. Det finns fortfarande få bilder på mig när jag skrattar eller visar tänderna i ett stort leende. För något år sedan bestämde jag mig för att det var dags att göra något åt saken. Jag kontaktade Försäkringskassan och lyckades efter många turer få dem att bekosta en tredjedel av tandregleringen, som kostar cirka 30.000 kronor som vuxen. Nu är det alltså dags. Fyra tänder ska dras ut i två omgångar och nästa vecka ska själva rälsen monteras. Jag kommer att ha en i plast som jag hoppas kommer synas lite mindre än en vanlig. Är otroligt nervös och rädd, men samtidigt fast besluten att göra detta för min egen skull.

f4fb26ff2bdcc1a899ef6cb71a151001
IMG_2707

IMG_9680
Alla ni som överlevt tandställning, vad har ni för råd? Är livrädd!

11 kommentarer

 1. Petra · 27 maj, 2015

  Grattis till ett stort beslut! Jag hade tandställning i 20 månader när jag var 13-15 och jag är väldigt nöjd med hur allting ser ut nu. Men fy för vad det gjorde ont! Kommer bara på tre tips:

  1. Ta värktabletter den dagen du får den isatt och dagen efter.

  2. Ha buljong, fruktkräm och annat 100% tuggfritt hemma i början och efter varje justering. (Äggröra kanske?) Jag ville inte ”dalta” med mig själv så jag tvingade i mig mackor osv. som vanligt och jag önskar bara att jag inte hade gjort det!

  3. Använd vaxet för att undvika sår på insidan av kinden.

  Jag slarvade med alla tre … så kanske är det inte så konstigt att jag hade så inihelvetes ont hela tiden?!

  (Har inga tips relaterade till självkänslan… Men jag kan ärligt säga att jag har typ två minnen relaterade till tandställningen (förutom alla tandläkarbesök och smärtan, dvs) och väldigt många minnen som måste vara från den tiden men där jag inte alls minns att jag hade tandställning då. Så det går över?)

  LYCKA TILL eller nåt!

  • ceciliasalamon · 27 maj, 2015

   Tack för sjukt bra och informativa tips :=) Hoppas att man blivit lite klokare sen tonåren och faktiskt kan gilla sig själv ändå och se sitt eget värde trots en liten tandställning.

 2. Jackie · 27 maj, 2015

  Som tidigare nämnt – vaxet och flytande mat är guld värt, framförallt i början. Hade oxå ångest då jag fick min när typ alla andra började bli av med sina, men det gick bra och jag dejtade även under tiden, så det gick ju oxå bra. Och känslan när den åker av sen och man har så fina tänder att man typ ler konstant den första tiden.

  Lycka till!

  • ceciliasalamon · 27 maj, 2015

   Ska ha den målbilden!!

 3. malin · 27 maj, 2015

  Mitt enda råd jag kan ge är att flytta fokus till det slutgiltiga resultatet och hur det kommer påverka dig. Vilken kick för självkänslan! Och att slutföra kapitlet tandreglering tandreglering, som jag kan tänka mig varit tungt att ha i bagaget. Heja dig och vik dig inte för rädslor! Det kommer bli smärtsamt, men det kommer gå över. Det går alltid över <3

  • ceciliasalamon · 27 maj, 2015

   Ja precis. Att faktiskt ta tag i grejer från grunden OCH BARA GÖRA DET DÄR MAN PRATAT OM OCH TÄNKT PÅ I TIO ÅR!!! Tack för pepp <333

 4. Johanna · 27 maj, 2015

  Mitt bästa tankesätt var att jag mycket hellre har raka tänder under lite metall än tänder som ser ut att ha kastats in i munnen. Ångrar inte för en sekund att jag hade tandställning för resultatet är solklart värt det. Minns också att jag fick fler(?!) killar efter mig då jag hade tandställning eftersom de tyckte jag var ”så himla gullig”. Haha, alltså… Jag vet inte. Men när jag tittar tillbaka så var det inte fult alls. Så LE på kort trots tandställning! Är så himla härligt med folk som inte verkar bry sig, och då kommer andra inte heller göra det!
  Men ja, det gjorde ont. Flytande mat och värktabletter behövdes de dagar den justerades.

  Ps. Var det inte Malin Gramer som hade tandställning som ”vuxen” också? Har för mig att hon hade det då hon programledde Latjo Lajban. DET är ju en pepp om inte annat, för hur cool är inte hon?

  • ceciliasalamon · 27 maj, 2015

   Tack för pepp <3 ja vem vet, killarna kanske kommer att bli som galna ;) *PedofiLvaRninG* och jaaa ÄLSKA MALIN GRAMER. Och Gwen Stefani!!?

 5. Josefine · 27 maj, 2015

  Börjar med att säga grattis! Du kommer tacka dig själv så många gånger! :) Du kommer bli så nöjd. Jag kan inte sticka under stol med att det inte kommer att göra ont, för det kommer det. Men när jag hade ont så brukade jag alltid tänka att det var positivt. För då hände det ju något, tänderna flyttade sig. Men det gör bara ont efter du spänt den. Vad är några år med räls mot ett liv med perfekta tänder? ;) Du kommer rocka rälsen!

 6. Petter · 27 maj, 2015

  Jag hade aldrig ont, behövde aldrig värktabletter men vi är alla olika. Första dagen höll jag på att bli tokig då det tar lite tid att vänja sig vid att äta.
  – Skölj med ljummet saltvatten om tandställningen skaver. Saltet läker skavsår.
  – Använd vax på skarpa kanter men inte hela tiden. Låt munnen vänja sig vid rälsen.
  – Borsta tänderna ofta. Alltid efter mat och skölj inte munnen efter. Spotta bara ut tandkrämen. Flouret behövs.
  – Gå till tandhygienist ofta under tandställningstiden.
  – Ät mjuk och lättuggad mat när tänderna är ömma.
  – Le, det kan kännas motigt i början men till slut känns det normalt.
  Det är faktiskt inte speciellt svårt att ha tandställning. Massvis med ungdomar och barn har det ju. En vuxen är väl tuffare än dom?

 7. Moa · 27 maj, 2015

  Åh jag känner igen mig… Vägra tandställning hela min uppväxt, skaffade sedan som 19 åring. Då ångrade jag verkligen att jag inte skaffade tidigare, hade sådan ångest över mina snea tänder, mina såg betydligt mycket värre ut än dina. iaf.. i början är det ju inte roligt alls, det känns konstigt och gör ont. MEN det gör över, minns inte exakt men det gjorde nog bara ont i några dagar och man fick blåsor och så ett tag. sedan vänjer man sig, visst det fastnar lite men… ja, man lär sig leva med det. Jag hade min tandställning i 3 år, det jobbiga var att gå till tandläkaren 1 gång i månaden, inte själva tandställningen egentligen… Tog ut den för ett par månader sedan och det var verkligen värt det, nu slipper jag den ångesten iaf! Det kommer gå bra :)

Kommentarer är avstängda.