Dr. Salamon :)

Fick en fråga från läsaren ”S” som jag ska försöka besvara. Har kortat frågan litegrann.

Jag behöver seriöst råd och du har ju faktiskt blivit lite av en dejtingguru so here goes! Jag är snart 25 och har aldrig haft sex med någon, har inte ens kysst någon. Jag dricker sällan och går aldrig ut på krogen, och alla sammanhang jag hamnar i jobb/skola/fritid/vängäng innehåller bara tjejer. Eftersom jag inte träffar så himla många killar i mitt vardagsliv (mer än typ vänners pojkvänner) så har jag inte haft en crush på nån – och ingen har haft en crush på mig – på cirka 8 år. Är en normal person i övrigt och rätt trygg i mig själv och har inte känt mig stressad över detta, har mest tänkt att det händer när det händer – men på sista tiden har jag känt som om livet liksom sprungit mig förbi. Jag känner mig mentalt vuxen, men saknar så himla många av erfarenheterna som hör vuxenlivet till – inte minst vad gäller dejting/förhållanden. Objektivt tycker jag så klart att man ska få ta allt i sin egen takt och bla bla men nu har jag börjat skämmas i smyg över att jag är så himla oerfaren för min ålder och känner mig lite utanför i samhället över att sakna erfarenhet på ett område som är så stort i livet. När folk pratar kyssar och sex och killtyper kan jag ju bara veta det intellektuellt och inte relatera det till mitt liv och min stora rädsla är att hamna i ett sammanhang där nån frågar hur ens första kyss var eller när man blev av med oskulden. Eftersom det uppenbarligen inte ”händer när det händer” i mitt liv, så vill jag börja dejta (eller ja, egentligen vill jag ha en relation, är inte jätteintresserad av casual sex), men var börjar man?! Är inte rädd för tanken på ett förhållande men tanken på dejtandet skrämmer mig. Är liksom livrädd för min egen oerfarenhet, för personer som utnyttjar en och som spelar spel, och för att ta klivet över tröskeln ut mot en okänd värld. Jag brukar vara en klok och vettig person i övrigt men på detta område är jag verkligen helt lost och behöver all hjälp jag kan få, så HJÄLP MIG SNÄLLA Cissi! <3

Svar: Ja, gud vad svårt, jag förstår VERKLIGEN att det måste vara superjobbigt. Kan verkligen förstå frustrationen av att känna att man ”ligger efter” när det verkar som att alla i ens bekantskapskrets har större erfarenhet av dejting. Det enda jag kan säga med säkerhet är att du inte är ensam om detta även om det känns som det. När jag fått feedback på mina inlägg på Happy pancake är det verkligen jättemånga medlemmar som berättar att de aldrig haft ett förhållande och att de, precis som du, är rädda för att berätta detta när de nu vill börja dejta. Jag har även en nära killkompis som är snygg, social och smart – men som aldrig har haft en relation, trots att han är närmare 30. Så först och främst – det är vanligare än man tror. Sedan tänker jag så här: du verkar väldigt säker på att du vill börja dejta och självmedveten kring varför du kanske inte har gjort det tidigare. Det är en bra början! Nu är det liksom bara att se framåt. Du är 25 år, inte 45. Du har fortfarande tid på dig att upptäcka allt härligt med att vara förälskad, ha sex osv. Om du inte redan är medlem på någon dejtingsajt så tycker jag att du ska bli det NU! Världens bästa grej för att i lugn och ro kunna välja och vraka bland olika killar som verkar trevliga och i din takt lära känna dem. Idag är det verkligen inget konstigt med nätdejting; jag tror att det faktiskt är lika vanligt som att ragga på krogen. Med andra ord finns det vettiga och normala singelkillar där som längtar efter en relation lika mycket som du gör. Okej – och när det sedan blir dags för dejt – ta det lugnt! Ni behöver inte gå hem och ligga på en gång; tänk att du träffar en kompis. Ta en fika eller en öl – prata och lär känna varandra. Jag tycker heller inte att det är fel att säga något i stil med att ”jag är inte så erfaren, så vi kan väl gå lugnt fram..?” Eller något sånt. Tror att många killar blir väldigt smickrade av att de får vara lite ”läromästare” och att dem får känna sig speciella. Skäms inte över din oerfarenhet, utan se det som en chans att upptäcka vad du tycker om, i din takt. Du har allt det roliga framför dig ;). Kasta dig ut nu och gå på lite härliga sommardejter! Försök att inte ta det på blodigt allvar. När du haft sex kommer du inse att det inte var en så ”big deal”. Det är inte hjärnkirurgi direkt :). Förr eller senare kommer du träffa någon att ha en långvarig relation med, men det är inget fel med att testa sig fram och ha kul på vägen. Håller tummarna för dig och vill jättegärna få en uppdatering om hur det gått! LYCKA TILL!

23554530-media_httpfarm2static_mgwlH