Stolt mångsysslare

Varje gång någon frågar mig vad jag arbetar med så blir jag lite stressad och vet inte riktigt vad jag ska svara. Jag gör ju så många olika saker att det inte går att formulera i en mening. Ibland säger jag ”jag är frilansjournalist” och ibland säger jag ”jag är fritidsledare” och ibland blir det någon luddig utläggning om att jag både ”frilansar, bloggar och arbetar med barn och ungdomar”… Men det värsta jag gör mot mig själv ibland, det är när jag säger något förminskande i stil med att  ”jaa, vad gör jag egentligen? Jag är väl typ halvt arbetslös och hattar runt med olika ströjobb…”

Jag vet inte varför jag säger så? Så ÄR det ju inte. Jag har ju VALT det här livet eftersom jag inte VILL ha ett 8-5 jobb. Men ju äldre man blir ju större blir förväntningarna från omgivningen och en själv om att man ska ”veta vad man vill bli när man blir stor”. Och jag har verkligen känt mig kass när ens vänner gör karriär och tjänar 35.000 kronor i månaden och har snygga jobbkläder och jag liksom är barnvakt…

Men när man börjar snegla mot andra och jämföra sig så är det viktigt att söka inåt, stå upp för sina val och veta varför man valt att göra dem. Jag försöker tänka på att det faktiskt inte finns någon levande människa på jorden som sitter inne med facit över hur man bäst lever sitt liv. Framför allt inte hur JAG bäst lever mitt liv. Det måste vi alla komma på själva. Speciellt i vårt västerländska priviligerade land där vi är bortskämda med att ha möjlighet att ha ångest över allt som vi kan göra. För många (till exempel för mig) handlar inte ett arbete bara om att kunna försörja sig för att överleva, utan det ska också vara självförverkligande, kul och meningsfullt.

Istället för att tänka på allt jag saknar ska jag försöka bli bättre på att se allt som jag har. Försöka se att jag är lyckligt lottad som har möjlighet att göra så många olika roliga saker. Skriva, blogga, jobba på läger, jobba med fantastiska barn och ungdomar, kunna resa när jag vill (fördelen med att bara vara behovsanställd), ta sovmorgon när jag behöver det (fördelen med kvällsjobb), slippa rusningstrafiken och känslan av ett ekorrhjul. Jag är en stolt mångsysslare!

Visst, jag kanske inte kommer kunna shoppa dyra kläder, åka taxi, äta ute på fina restauranger eller renovera köket – men är det så viktigt för mig? Svar: nej. Det kanske är jätteviktigt för någon annan och även känslan av 100 % ekonomisk trygghet och stabilitet. Då ska den personen så klart sträva efter en annan typ av arbete och vardag. Men vi måste inse att vi alla är olika. Du måste söka efter ditt bästa sätt att leva ditt liv på. ♥

fd11a5fad4f1e90c1932f79cfcb44cba 275166948b16dcc5f4e98dbfb51c50476e259d86afa2eb9db18201309bb79f83 a67ecdd4b08a4add1d0015b1493565531a236287230c9c7ce9ee56c92727c5f7 bf3231ef5d18b04f30d7a488011542b1