Har jag råkat ut för näthat?

Det är en jävligt trist verklighet att kvinnor som på något sätt syns och hörs i offentligheten ofta drabbas av näthat på olika sätt. Det kan handla om hot, personliga påhopp eller sexuella trakasserier. Jag har kommit lindrigt undan och har aldrig behövt vara riktigt rädd, men även jag har fått min beskärda del av näthatet. I mitt fall från män som verkar ha en rubbad syn på kvinnor och sex.

Jag fick frågan från den här bloggen om jag inte kunde skriva om min erfarenhet av näthat, och självklart vill jag vara med och upplysa det. Det tas verkligen inte på tillräckligt stort allvar av polis och samhället. Jag tror att det beror på att det främst är kvinnor som drabbas och kanske främst unga kvinnor, som rör sig på sociala medier. Det verkar som att när något rör unga tjejer så kan man vifta bort det med en axelryckning. Det är inte riktigt högsta prioritet. Men jag undrar hur det hade sett ut om män hade systematiskt blivit utsatta för dessa hot och övergrepp?

Det obehagliga i allt detta är att näthat tystar. Det skrämmer folk till att inte våga uttrycka starka eller provocerande åsikter. Det skrämmer kvinnor till att inte våga ta plats i offentligheten. Det är också läskigt hur lätt det är att ta reda på information om vem som helst idag. Har du en blogg så är det en del av ditt jobb att enkelt kunna kommunicera med dina läsare, men vissa drar fördel av den här öppenheten och förstår inte var gränsen för ett privatliv går.

Här har jag valt att publicera några av de sms jag har fått de senaste åren. Jag har sparat dem ifall jag skulle behöva gå till polisen. Personerna har haft mitt privata nummer vilket har känts extra obehagligt. Jag har dessutom fått både mail, samtal och kommentarer på bloggen. När det händer har jag fått en olustig känsla i kroppen, nästan som att jag har känt mig förgripen på – trots att det bara är skriva ord.

Jag har valt att publicera nummer och mailadresser eftersom jag inte tycker att man förtjänar anonymitet när man skriver den här typen av meddelanden.

3 kommentarer

 1. Vingelina · 9 oktober, 2015

  Vilka vidriga meddelanden…. fy.

  Jag har ju kommenterat din blogg tidigare, men nu tänkte jag göra det igen efter att ha varit med om en väldigt obehaglig sak med en kille jag träffade via nätet. Jag trodde vi skulle ta en kaffe, han var ute efter nått mer. Jag va dum i huvvet och va hemma hos honom. Det hela slutade med att jag gjorde nått mot min vilja, han tvingade mig inte men de kändes som jag inte hade nått val. Ville bara därifrån sen, allt va så hemskt. Hur vågar man träffa någon via nätet igen? Känns som de finns så många äckel därute : /

  • ceciliasalamon · 9 oktober, 2015

   Fy fan vilket jävla svin! Jag förstår om du känner dig rädd och har tappat tron på att träffa en snäll kille via nätet. Är så ledsen för din skull. Det enda jag kan säga är att det faktiskt FINNS schyssta killar därute som aldrig skulle göra något sådant mot någon. Gem dem en chans att bevisa det! Träffas på ett café och bestäm dig för att det där slemmet inte ska förstöra dina chanser till kärlek. <33

 2. Lin · 9 oktober, 2015

  Va obehagligt. Kram!

Kommentarer är avstängda.