Saker min mamma lärt mig

1. Böckers betydelse
Från att jag var en liten knubbig bebis tog mamma med mig till biblioteket för att välja ut barnböcker, vecka efter vecka. När jag blev tonåring och inte vill följa med längre så lånade mamma böcker från hyllan ”ung vuxen” som hon släpade hem. Vissa av dom läste jag faktiskt och många av mina starkaste bok-upplevelser kommer från den här tiden. Peter Pohl, Per Nilsson, Roald Dahl, Astrid Lindgren… Mina favoritböcker var ”Jag saknar dig jag saknar dig” och ”Korpens sång”. Innan jag och min syster skulle somna läste mamma högt för oss tills jag egentligen blev alldeles för gammal. Det var det mysigaste jag visste. Och mamma läste och läste trots att hon höll på att somna så att jag fick väcka henne. Idag läser jag tyvärr inte så mycket som jag skulle vilja (det är ju så mycket mindre ansträngande att se en serie eller lyssna på en Podcast!), men jag vet att böckernas värld alltid finns där för mig när jag återvänder. Och jag älskar fortfarande att gå till biblioteket. Det är som en kyrka för mig. Där står tiden still och jag känner mig trygg.

2. Att dricka varm mjölk med honung
När jag inte kunde sova fick jag alltid en mugg med varm mjölk och honung och så kändes det bättre efteråt. Idag, 28 år gammal, står jag fortfarande mitt i natten och klunkar i mig denna dryck när jag känner mig orolig och inte kan somna. Det hjälper.

3. Att vara en O-snobbig kulturtant
Jag tror att jag varit på nästan varenda museum och teater som finns i Stockholm! Mina föräldrar har aldrig varit snobbiga utan tagit med mig på allt från Dramaten till små skolpjäser. Varje helg vecklade mamma ut kulturbilagan i DN och läste högt om vilka aktiviteter staden erbjöd. Körsång i en kyrka? Ytterligare ett besök på Cosmonova? Eller se en nytolkning av Shakespeare i Hagaparken? När mamma och pappa går på Kungliga operan eller Dramaten har dom på sig typ mjukiskläder bland alla tanter i pälsar och gubbar i kostym. Dom bryr sig verkligen inte om att passa in.

4. Att jag kan bli vad jag vill
När det var dags för mig att välja gymnasium satt min mamma med mig i TIMMAR bland högar av glossiga kataloger för att välja gymnasielinje. Jag hade verkligen ingen aning om ifall jag ville läsa frisör, barn och fritid, restaurang eller samhällslinjen. Mamma försökte hjälpa mig genom att göra någon slags uteslutningsmetod för att sålla i högarna. Inte en enda gång minns jag att hon la någon värdering eller press på mig vad jag skulle plugga. (Vilket säkert är svårt för en förälder som ju vill att barnet ska lyckas i livet!). Jag kommer från en akademikersläkt där alla är psykologer, socionomer eller läkare. När jag hoppat av utbildningar eller slutat på jobb så har mina föräldrar så klart blivit oroliga, men jag har aldrig känt någon besvikelse. Nu när jag ska flytta till andra sidan jorden så tror jag inte riktigt att mina föräldrar förstår varför jag behöver göra det, men dom stöttar mig i det.

5. Att man aldrig blir för gammal
Min mamma är 64 år och hon skaffade precis Facebook och ett LinkedIn- konto. För två år sedan blev hon uppsagd efter att ha arbetat halva sitt liv på Telia, på grund av nedskärningar. Istället för att vänta på pensionen skolade min mamma om sig till… lärare! Nu arbetar hon som speciallärare för barn med särskilda behov och hon älskar det. Jag kanske även ska tillägga att hon startade ett eget företag vid sidan om (som det tyvärr inte riktigt blev något med) men bara en sådan sak – att dra igång en enskild firma när man varit anställd i över 35 år på samma jobb. Det är verkligen aldrig för sent att lära sig nya grejer.

200_s

En kritvit dotter i sin allra finaste baddräkt och en nästan lika blek moder. Någonstans i sommar-Sverige.


Bloggposerna satt i redan som elvaåring.

Jag och min ömma moder vid tolvslaget på nyårsnatten, cirka 20 år sedan. Jag ser orolig ut.

Jag spexar lite och vill ha uppmärksamhet samtidigt som mamma försöker läsa en bok. Vi är ute på landet – därav allt trä.

Vad har du lärt dig av din mamma? Berätta gärna! 

Ps! Tack för fina kommentarer i ”God jul – inlägget”. Det värmer som vanligt så mycket! Vill också be om ursäkt för att jag inte bloggar så mycket just nu. När jag flyttar till Australien hoppas jag att inspirationen ramlar över mig! Hoppas bara att ni är kvar då….

7 kommentarer

 1. Johanna · 30 december, 2015

  Fina saker <3

  Mamma har bland annat lärt mig att familj går före allt, att aldrig somna osams, att det är dumt att slänga mat..

  Hon har lärt mig att skolan är viktig eftersom hon aldrig pluggade efter nian och varit ledsen för det – så pass viktigt att jag blev lärare ;) Hon har också alltid varit blyg över min kropp och det har jag alltid tyckt varit synd, så jag lärde mig att vara stolt över min kropp utan att jämföra mig med andra tjejer.

  Mor och dotter-relationen är så vacker… undrar om jag blir en pojk- eller flickmamma (till den lilla som trycker så enormt mot kissblåsan just nuhaha..) och vad jag för vidare till mitt barn :)

  Joo och mamma lärde mig ekonomi också även om jag fortfarande är dålig på det så vet jag i alla fall att man inte behöver köpa upp alla sina pengar, för det är gött att ha råd med bra saker som vuxen. En lägenhet är mer värd än massa onödiga kläder eller dyra partykvällar…

  • ceciliasalamon · 30 december, 2015

   Klok mammsi!

 2. Emma · 30 december, 2015

  Klart vi följer mä. Eller jag kan ju bara tala för mig själv :) <3

  Mamma har lärt mig att skriva uppsatser, ha ett kritiskt förhållningssätt (akademiker), bry mig om medmänniskor och framförallt äldre som ofta glöms bort, att vara en dominant kvinna och att ta plats .)

  • ceciliasalamon · 30 december, 2015

   Bra mamma!

 3. Moa · 30 december, 2015

  åh vad inspirerande. jag som kan känna mig stressad även om jag bara är 22 år. vet du vilken utbildning din mamma gick till lärare? jag har tänkt om jag kanske ska bli speciallärare (läs:jag har ”kanske tänkt bli” allting men ändå) det jobbiga är att en måste utbilda sig till lärare först för att sedan jobba som vanlig lärare i x år för att sedan utbilda sig till speciallärare.. -.- i alla fall vad jag sett.

  • ceciliasalamon · 30 december, 2015

   Var inte stressad! Vet att det är lättare sagt än gjort men tro mig, när du blir lite äldre kommer du antagligen att tycka att du var en liten snorunge som bara var 22 och skratta åt din åldernoja/karriärnojja. Man har sååå lång tid på sig att bestämma sig vad man vill göra och man kan ändra sig hela livet. Min mamma började jobba genom en vikariepool och fick sedan ett vikariat på en skola som blev förlängt… och fast hon inte hade någon lärarutbildning (dock pluggat till civilingenjör) så anställde de henne. Det är en extrem lärarbrist just nu vilket förenklade för min mamma.

   • Moa · 30 december, 2015

    Tack jag hoppas det, känns lite bättre när man tänker så!! ahha jag förstår, vad modigt av din mamma att välja en helt annan inriktning!

Kommentarer är avstängda.